pavlova med vaniljkokta päron

Pavlova är en klassisk favorit.

Pavlova med vaniljkokta päron

AV KATARINA CARLGREN FOTO THOMAS CARLGREN
Pavlova är en klassisk favorit. Fyll den gärna med grädde & vaniljkokta päron. Maräng är naturligt glutenfritt och kan vara ett enkelt alternativ om du inte är så van vid glutenfri bakning. Dessutom är det festligt, lyxigt och gott.

Recept: Pavlova med vaniljkokta päron

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 50 g pistaschnötter, skalade & hackade

Vaniljkokta päron

  • 4 päron
  • 1 msk citronsaft
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ vaniljstång

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • hallon, färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa tills du har en tjock och glansig maräng.
  3. Tillsätt muscovadosockret på samma sätt. Vänd till sist ner maizena och vitvinsvinäger.
  4. Använd en metallsked för att fylla cirkeln med marängsmeten, gör en fördjupning i mitten av marängen med skeden.
  5. Strö över pistaschnötter på marängen (spara lite att toppa pavlovan med).
  6. Grädda marängen i nedre delen av ugnen i ca 1 ½ tim. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills marängen kallnat.
  7. Vaniljkokta päron: Skala och ta bort kärnhuset från päronen, dela varje päron i fyra klyftor.
  8. Lägg päronen i en kastrull med citronsaft, vatten och strösocker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, tillsätt dem till päronen.
  9. Koka upp päronen och låt dem koka tills de mjuknat. Låt dem kallna i lagen.
  10. Servering: Vispa grädden och fyll pavlovan med den. Ta upp päronen ur lagen och fördela dem på grädden. Toppa pavlovan med pistaschnötter och färska hallon.

Etiketter: