Pekankolabars

Pekan- och kolabars

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt
Mjukseg kola med knapriga pekannötter på en spröd mördeg.

12–15 st

 

Mördeg
300 g smör, kylskåpskallt
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
3 dl strösocker 
ca 2 ½ dl ljus sirap
200 g smör 
ca 2 dl vispgrädde
200 g pekannötter
ca 1 dl vetemjöl
3 ägg

Gör så här
1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vetemjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Degen ska precis gå ihop, överarbeta den inte!

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader.

3. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper i botten. Kavla ut degen
och klä formen med den.

4. Fyllning: Koka ihop strösocker, sirap, smör och vispgrädde tills det når en temperatur på 120 grader, ställ det åt sidan och låt det svalna. Hacka under tiden nötterna grovt.

5. När kolasmeten svalnat till ca 65 grader, rör i vetemjölet, äggen och nötterna.

6. Häll fyllningen i mördegsformen och grädda kakan mitt ugnen i ca 20 min eller tills den fått färg. Låt den svalna innan du skär upp den i bitar.