Pekan- och kolabars

Mellanmålsbitar med nötter och kola.

Pekan- och kolabars

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt
Recept på pekan- och kolabars från tidningen Hembakat. En härligt mjukseg kola och pekannötter på mördeg, supergoda mellanmålsbitar med nötter och kola.

Recept: Pekan- och kolabars

INGREDIENSER

12–15 st

Mördeg

  • 300 g smör, kylskåpskallt
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 dl strösocker
  • ca 2 ½ dl ljus sirap
  • 200 g smör
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 200 g pekannötter
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vetemjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Degen ska precis gå ihop, överarbeta den inte!
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader.
  3. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper i botten. Kavla ut degen
    och klä formen med den.
  4. Fyllning: Koka ihop strösocker, sirap, smör och vispgrädde tills det når en temperatur på 120 grader, ställ det åt sidan och låt det svalna. Hacka under tiden nötterna grovt.
  5. När kolasmeten svalnat till ca 65 grader, rör i vetemjölet, äggen och nötterna.
  6. Häll fyllningen i mördegsformen och grädda kakan mitt ugnen i ca 20 min eller tills den fått färg. Låt den svalna innan du skär upp den i bitar.