Pepparkaksbullar med lingon

Lingon i degen och en smarrig pepparkaksfyllning är en fantastisk smakkombination.

Pepparkaksbullar med lingon

av linda andersson foto thomas hjertén
Saftiga pepparkaksbullar med en härlig smak av jul.

Recept: Pepparkaksbullar med lingon

INGREDIENSER

15–20 st

Pepparkaksbullar

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 75 g smör, smält
  • 1 krm salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 8–10 dl vetemjöl
  • 3/4 dl lingon, frysta
  • florsocker

Fyllning

  • ca 50 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1–2 msk pepparkakskrydda

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och smöret och blanda.
  2. Tillsätt salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt
    i några minuter.
  3. Blanda lingonen med lite florsocker och knåda in dem försiktigt i degen.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
  5. Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda. Rulla ihop degplattan till en rulle och skär den i ca 1 1/2 cm breda bitar.
  6. Lägg bullarna i pappersformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk
    i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5–8 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.