Pepparkaksgran

Båda söta och ätbara är pepparkaksgranar gjorda av stjärnor i olika storlekar.

Pepparkaksgran

av linda andersson Foto Roger Olsson
Julpynta med hemgjorda pepparkaksgranar. Du behöver pepparkaksformar i form av stjärnor i 4–5 olika storlekar.

3–4 granar

Pepparkaksdeg
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
¾ dl vatten
1 ½ tsk bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl

Kristyr
3–4 dl florsocker
1 äggvita
ev lite vatten

Garnering
florsocker
vita strösselkulor

GÖR SÅ HÄR

1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör ner socker, sirap och kryddor.

2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och mjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.

3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.

4. Dag 2: Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen 3–5 mm tjock, beroende på hur tjocka stjärnor du vill ha, på ett mjölat bakbord. Stansa ut två stjärnor av varje storlek, 4–5 olika.

5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 11–14 min beroende på tjocklek.  Låt de svalna.

6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig.

7. Bred eller spritsa ut kristyren på pepparkakorna. Sätt en strösselkula i varje hörn på stjärnorna. Stick ner ett av hörnen på den minsta pepparkakan i det som blir den översta kakan i toppen av granen. Låt glasyren stelna på kakorna.

8. Montering: Lägg en klick kristyr i mitten på varje kaka. Lägg den största kakan underst. Lägg en kaka av samma storlek ovanpå, men vrid spetsarna en bit åt sidan. Gör likadant med resten av kakorna. Avsluta med toppen.