Pepparkaksmuffins med lingon och frosting

Pepparkaksmuffins som passar fint till julglöggen.

Pepparkaksmuffins med lingon

Av Eva Nordlinder Foto Roger Olsson
Härligt syrliga lingon i både frosting och muffins. Det går bra att frysa in dem!

Recept: Pepparkaksmuffins med lingon

INGREDIENSER

12 st

Muffins

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk malda nejlikor
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl frysta lingon
  • knappt 1 msk vetemjöl

Topping

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl lingon, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 formar i en muffinsplåt.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Rör i grädden.
  4. Blanda lingonen med knappt 1 msk mjöl och vänd ner det i smeten.
  5. Klicka ut smeten i formarna – fyll dem till ca 2/3.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15–18 min. Känn med en sticka att de är genomgräddade. Låt dem kallna.
  7. Topping: Blanda alla ingredienser utom lingonen. Vispa smeten slät med elvisp.
  8. Vänd försiktigt ner lingonen. Tänk på att om du använder frysta bär så blir smeten lösare. Fördela toppingen på muffinsen och garnera eventuellt med några lingon.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Muffinsformarna kan du ställa i denna muffinsplåt!

Etiketter: Muffins, lingon, pepparkaka