Enkla pepparkaksmuffins med lingon snor du snabbt ihop till jul.

Recept: Pepparkaksmuffins med lingon

INGREDIENSER

12 st

Muffins

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk malda nejlikor
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl frysta lingon
  • knappt 1 msk vetemjöl

Topping

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl lingon, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 formar i en muffinsplåt.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Rör i grädden.
  4. Blanda lingonen med knappt 1 msk mjöl och vänd ner det i smeten.
  5. Klicka ut smeten i formarna – fyll dem till ca 2/3.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15–18 min. Känn med en sticka att de är genomgräddade. Låt dem kallna.
  7. Topping: Blanda alla ingredienser utom lingonen. Vispa smeten slät med elvisp.
  8. Vänd försiktigt ner lingonen. Tänk på att om du använder frysta bär så blir smeten lösare. Fördela toppingen på muffinsen och garnera eventuellt med några lingon.
Pepparkaksmuffins med lingon och frosting

Foto: Roger Olsson

Pepparkaksmuffins som passar fint till julglöggen.

NUVARANDE Pepparkaksmuffins med lingon
NÄSTA Fikonbröd med ädelostkräm