Pepparkakssnittar-med-mögelostmousse

Pepparkakssnittar med mögelostmousse

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Söt rostad mjuk pepparkaka och ost med lite sälta i är en perfekt julig kombo. Den mjuka pepparkakan, som sedan ska rostas, bakas med fördel några dagar i förväg.

Recept: Pepparkakssnittar med mögelostmousse

INGREDIENSER

20–24 st

Mjuk pepparkaka

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl rårörsocker
  • 2 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ½ msk pepparkaks­kryddor

Grönmögelostmousse

  • 100 g grönmögelost
  • 2 msk smör
  • 1 dl crème fraiche

Garnering

  • ca 2 färska fikon, skurna i tunna klyftor

GÖR SÅ HÄR

  1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och rårörsocker pösigt. Blanda ner filmjölk och det avsvalnade smöret
    i äggsmeten.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bak­pulver och kryddor i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen i ca 10 min och sedan på ett galler.
  5. Mousse: Riv osten och smält smöret. Blanda ost, smör och crème fraiche till en mousse, gärna i en mixer. Förvara moussen i kylskåp.
  6. Montering: Sätt ugnen på 250 grader. Skär den mjuka pepparkakan i skivor. Lägg ungefär 5 skivor på en plåt och rosta dem högt upp i ugnen i några minuter.
  7. Låt kakskivorna svalna och skär varje skiva i fyra bitar. Toppa dem med mousse
    och en tunn skiva fikon.