jordgubbspaj-dragare

Persiko- och jordgubbspaj

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Persiko- och jordgubbspaj

En riktigt härlig och somrig paj som är öppen i mitten och fylld med persikor och jordgubbar.

8–10 bitar

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 msk florsocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Fyllning
300 g persikor eller nektariner, skurna i skivor
200 g jordgubbar, rensade & delade i kvartar
2 msk råsocker
2 msk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vetemjöl och florsocker i en bunke. Dela smöret i mindre kuber och nyp ihop det med mjölblandningen.

2. Knäck ägget i ett glas och vispa upp det lätt. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Kavla ut degen till en cirkel, ca 30 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg papperet på en plåt.

4. Fyllning: Blanda persikor och jordgubbar med potatismjöl och råsocker. Fördela frukten på pajdegen, utom längst ut mot kanten, ca 4 cm runt om. Vik upp kanten över frukten.

5. Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 min. Servera pajen ljummen tillsammans med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.