En fransk, frasig bakelse med få ingredienser.

En fransk, frasig bakelse med få ingredienser.

Petit-chouer med vit chokladmousse & Nutella

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Små fluffiga bakelser som är lätta som dun. Fyllningen kan varieras i det oändliga.

15–20 st

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
3 ägg

Vit chokladmousse
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad, smält
1 äggula

Garnering
Nutella
mandarinklyftor på burk
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i mjöl och socker. Rör ihop allt ordentligt till en degklump.

2. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

3. Sleva ner smeten i en spritspåse försedd med en tyll.

4. Spritsa ut 15–20 kakor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det går också bra att klicka ut kakor med en sked.

5. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 20–30 min. Petit-chouerna ska bli höga och gyllenbruna när de är färdiggräddade. Öppna inte ugns­luckan innan de är klara, då sjunker de ihop. Låt kakorna svalna på ett galler.

6. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt chokladen samt äggulan, blanda försiktigt ihop allt till en slät mousse. Skär upp ett lock på petit-chouerna med en vass kniv. Bred ett tjockt lager med Nutella på bottnen, spritsa över chokladmousse och toppa med en mandarin­klyfta. Pudra florsocker på locket med en sil.

Etiketter: bakelse, petit-choue