Lyxig mazarin med vaniljfrosting och pistaschnötter.
Recept: Pistasch- & mandelmazarin
INGREDIENSER
Ca 10 st
Mördeg
- 150 g normalsaltat smör, kylskåpskallt
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal
- 3 ½ dl vetemjöl
- ½ ägg
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 125 g normalsaltat smör, rumsvarmt
- 2 ägg
- 150 g pistaschnötter, hackade
Frosting
- 100 g osaltat smör, rumsvarmt
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ½ dl florsocker
- 2 dl färskost, t ex Philadelphia
- ev lite grön hushållsfärg
Garnering
- pistaschnötter
GÖR SÅ HÄR:
- Mördeg: Tärna smöret och nyp ihop det med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt citronskal, vetemjöl och till sist ägget. Arbeta degen tills den precis går ihop. Överarbeta den inte!
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen och tryck ut den i mazarinformar. Låt formarna stå i kylen under tiden du gör fyllningen.
-
Fyllning: Använder du en köksassistent ska du använda vinge. Skär då mandelmassan i större
bitar och köra tills massan är uppmjukad. Använder du elvisp kan du riva mandelmassan med rivjärn så går det lite lättare att få en jämn smet. - Tillsätt smöret, lite i taget, tills det blandats väl med mandelmassan. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa inte för mycket, då kan mazarinmassan skära sig.Vänd ner nötterna i massan.
- Fyll formarna till 2/3 med mazarinmassa. Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de får en fin gyllene färg.
- Vänd formarna uppochner efter gräddning så de får en fin slät yta. Låt dem svalna.
- Frosting: Vispa smör med vaniljsocker och florsocker i ca 10 min tills smöret är fluffigt och vitt.
- Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri. Vänd ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting. Färga ev frostningen med hushållsfärg.
- Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med frostingen. Spritsa frostingen på mazarinerna och garnera dem med nötter.