Pistaschmazarin

Pistaschnötter och frosting tar mazarinen till en ny nivå.

Pistasch- & mandelmazarin

av sandra boart foto hannah björkstedt
Lyxig mazarin med vaniljfrosting och pistaschnötter.

Ca 10 st

Mördeg
150 g normalsaltat smör, kylskåpskallt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
3 ½ dl vetemjöl 
½ ägg

Fyllning
250 g mandelmassa
125 g normalsaltat smör, rumsvarmt
2 ägg
150 g pistaschnötter, hackade

Frosting
100 g osaltat smör, rums­varmt
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl florsocker
2 dl färskost, t ex Philadelphia
ev lite grön hushållsfärg

Garnering
pistaschnötter 

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Tärna smöret och nyp ihop det med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt citronskal, vetemjöl och till sist ägget. Arbeta degen tills den precis går ihop. Överarbeta den inte!

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Kavla ut degen och tryck ut den i mazarinformar. Låt formarna stå i kylen under tiden du gör fyllningen.

4. Fyllning: Använder du en köksassistent ska du använda vinge. Skär då mandelmassan i större
bitar och köra tills massan är uppmjukad. Använder du elvisp kan du riva mandelmassan med rivjärn så går det lite lättare att få en jämn smet.

5. Tillsätt smöret, lite i taget, tills det blandats väl med mandelmassan. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa inte för mycket, då kan mazarinmassan skära sig.Vänd ner nötterna i massan.

6. Fyll formarna till 2/3 med mazarinmassa. Grädda mazarinerna mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de får en fin gyllene färg.

7. Vänd formarna uppochner efter gräddning så de får en fin slät yta. Låt dem svalna.

8. Frosting: Vispa smör med vaniljsocker och florsocker i ca 10 min tills smöret är fluffigt och vitt.

9. Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri. Vänd ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting. Färga ev frostningen med hushållsfärg.

10. Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med frostingen. Spritsa frostingen på mazarinerna och garnera  dem med nötter.