Pistaschmacarons är en fröjd för ögat och mumsiga att äta till en kopp te eller kaffe.

Recept: Pistaschmacarons med vanilj

INGREDIENSER

Ca 20 st

  • 5 äggvitor
  • 4 tsk citronsaft, färskpressad
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl strösocker
  • ev pulverfärg
  • 3 dl florsocker
  • 3 dl mandelmjöl

Smörkräm

  • 300 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggvitor
  • ½ citron, saften
  • 2 ½ dl strösocker

Garnering

  • 100 g pistaschnötter, skalade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Låt äggvitorna stå övertäckta med plastfolie i kylen över natten för bästa resultat.
  2. Vispa upp äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke. Tillsätt citronsaften och fortsätt vispa till ett mjukt skum.
  3. Sikta ner 2 dl florsocker i strösockret: Häll sockerblandningen, lite i taget, i äggvitan under fortsatt vispning. Smeten ska vara kompakt och glansig när den är klar.
  4. Vill du färga dina macarons tillsätter du en knivsudd pulverfärg och rör om tills marängsmeten får en jämn färg. Använd aldrig hushållsfärg till macarons, den tunnar ut smeten som då kan spricka vid gräddning.
  5. Sikta 3 dl florsocker med mandelmjöl och vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Smeten ska kännas fast och vara glansig.
  6. Fyll en spritspåse, försedd med rund tyll, med smeten. Spritsa ut kakor i storlek som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper. När plåten är fullspritsad dunkar du den ett par gånger i bordet för att få bort ev luftbubblor. Låt kakorna vila i ca 30 min så att de får en hinna och inte kladdar när du känner på dem försiktigt. Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, då sjunker kakorna ihop. Låt dem svalna.
  8. Smörkräm: Vispa smöret med vaniljsockret med elvisp tills det blir ljust och fluffigt i ca 10 min.
  9. Häll äggvitorna och citronsaften i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa till ett tjockt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och blank och det bildas toppar i den. När smeten nått en temperatur på 30 grader lyfter du bort den från vattenbadet. Fortsätt vispa tills smeten kallnat.
  10. Klicka i det uppvispade smöret i smeten under vispning och vispa tills krämen är luftig.
  11. Spritsa ut smörkrämen på hälften av kakorna och sätt ihop dem med resterande . kakor.
  12. Hacka pistaschnötterna fint och strö dem runt
NUVARANDE Pistaschmacarons med vanilj
NÄSTA Cupcakes med tvåfärgad frosting