pistaschmuffins

Pistaschmuffins med lemon curd

av Saga Areng Fotot Thomas Hjertén
Inuti de här muffinsen döljer sig en överraskning i form av sötsyrlig lemon curd.

6 st

Lemon curd
3 ägg
2 dl strösocker
ca 1 dl citronsaft (ca 2 citroner)
60 g smör

Muffinssmet
60 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl yoghurt, naturell
1 citron, rivet skal & saft
100 g pistaschnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR

1. Lemon curd: Vispa ägg och strösocker i en liten kastrull. Rör ner citronsaften i äggsmeten. Sjud den på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, tänk på
att den inte får koka.

2. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret tills det smält. Låt krämen kallna.

3. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör ner blandningen i äggsmeten.

5. Rör ner smör, yoghurt, citronsaft och -skal samt pistaschnötter (spara ½ msk till garnering).

6. Ställ 6 muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem med smet till 1/3. Skeda 1 tsk lemoncurd i varje muffins och fyll sedan på med smet tills formen är fylld till 2/3. Garnera muffinsen med pistaschnötter.

7. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20 min.

Tips!
Vill du inte göra egen lemon curd kan du köpa färdig.
Receptet nedan ger ca 4 dl lemon curd.

Etiketter: Muffins