Pistaschnötterna på toppen blir härligt knapriga under gräddningen.

Inuti de här muffinsen döljer sig en överraskning i form av sötsyrlig lemon curd.

6 st

Lemon curd

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • ca 1 dl citronsaft (ca 2 citroner)
  • 60 g smör

Muffinssmet

  • 60 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl yoghurt, naturell
  • 1 citron, rivet skal & saft
  • 100 g pistaschnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR

  1. Lemon curd: Vispa ägg och strösocker i en liten kastrull. Rör ner citronsaften i äggsmeten. Sjud den på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, tänk på
    att den inte får koka.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret tills det smält. Låt krämen kallna.
  3. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ det åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör ner blandningen i äggsmeten.
  5. Rör ner smör, yoghurt, citronsaft och -skal samt pistaschnötter (spara ½ msk till garnering).
  6. Ställ 6 muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem med smet till 1/3. Skeda 1 tsk lemoncurd i varje muffins och fyll sedan på med smet tills formen är fylld till 2/3. Garnera muffinsen med pistaschnötter.
  7. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20 min.

Tips!
Vill du inte göra egen lemon curd kan du köpa färdig.
Receptet nedan ger ca 4 dl lemon curd.

Steg-för-steg: Så gör du egen lemon curd

NUVARANDE Pistaschmuffins med lemon curd
NÄSTA Dessertmuffins med rom & ananas