Hemgjord pizza med svamp och pinjenötter.

Pizza med svamp

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

4–6 port

Den tunna pizzabotten toppas med ricotta, rödlök i tunna skivor och rosmarinstekt svamp.

Pizzadeg
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 dl durumvetemjöl
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g valfri svamp, rensad
smör till stekning
salt & svartpeppar
rosmarin, färsk
1 rödlök
250 g ricottaost
1 dl pinjenötter

Garnering
2 dl parmesan, grovt riven
rosmarin, färsk

GÖR SÅ HÄR
1. Pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Rör ner olivolja, strösocker och salt. Tillsätt durumvetemjöl och vetemjöl lite i taget och arbeta ihop till en smidig och fast deg, 5–10 min. Om degen är för lös kan du tillsätta lite mer mjöl, om den känns för hård kan du tillsätta lite vatten. Låt degen jäsa under bakduk i 40–60 min.

2. Fyllning: Skär svampen i mindre bitar om det behövs och stek den i smör tills all vätska från svampen kokat in. Smaka av med salt, peppar och lite hackad ros­marin. Låt gärna svampen ligga i ett durkslag och rinna av.

3. Skala löken och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut dem till två rektanglar, ca 30 x 40 cm. Lägg över pizzabottnarna på plåtar med bakplåts­papper.

5. Bred ricottaost på bottnarna och fördela svamp, rödlök och pinjenötter över. Grädda pizzorna mitt i ugnen i 10–15 min tills de fått fin färg. Ta ut dem och toppa med riven parmesan och färsk rosmarin.