Små plättar med gravad lax & picklade rödlök, inspirerade av ryska blinier, blir ett gott tilltugg.

Små plättar med gravad lax & picklad rödlök, inspirerade av ryska blinier, blir ett gott tilltugg.

Recept: Plättar med gravad lax & picklad rödlök

INGREDIENSER

15 plättar eller 6 pannkakor

Inlagd rödlök

  • 2 rödlökar
  • ½ dl vit balsamvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt

Plättar

  • 10 g jäst
  • 1 dl mjölk, rumsvarm
  • ½ dl gräddfil
  • 1 dl bovetemjöl
  • ½ dl majsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • smör till stekning

Till servering

  • 150 g lax, gravad
  • 1–2 dl smetana
  • persilja eller dill, färsk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Inlagd lök: Skiva löken tunt, gärna på mandolin. Blanda balsamvinäger och strösocker och vispa ihop så att sockret löser sig. Blanda i olivolja och salt. Vänd ner löken i vinägerblandningen. Låt löken marinera i minst 1 tim, vänd runt löken en gång under tiden.
  2. Plättar: Lös upp jästen i mjölken. Vispa i gräddfilen.
  3. Blanda ihop bovetemjöl, majsmjöl och salt. Vispa ner mjölblandningen i mjölken i omgångar.
  4. Dela ägget i gula och vita. Vispa upp gulan lite och rör ner den i smeten. Låt smeten jäsa under bakduk i ca 40 min.
  5. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten.
  6. Stek plättarna i en plättlagg eller stekpanna. Om du använder en stekpanna kan du ta ut rundlar ur de stora pannkakorna med
    ett kakmått.
  7. Servera plättarna ljumma eller avsvalnade med gravad lax, smetana, inlagd rödlök och färsk persilja eller dill.
NUVARANDE Plättar med gravad lax & picklad lök
NÄSTA Mandelsmörbullar