Segmjuka polarkakor är supergoda till frukost, kvällsfika och på utflykten.

Segmjuka polarkakor är supergoda till frukost, kvällsfika och på utflykten.

Polarkakor

Av Eva Nordlinder foto Thomas Hjertén
Något segmjuka polarkakor som snabbt blir barnens favorit.

Ca 20 st

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm allt till ca 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.

3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.

5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla bitarna till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem
på plåtarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 10 min.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.