Prinsesstårta med saftiga bottnar, hemkokt vaniljkräm och mosade hallon.

Recept: Prinsesstårta

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 4 dl mjölk, 3 procent
  • ¾ dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4 äggulor
  • 50 g smör, rumsvarmt

Hallonsylt

  • 225 g frysta hallon, tinade
  • ½ dl strösocker

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • 800 g marsipan
  • 1 ½ krm grön pastafärg
  • ½ krm rosa pastafärg
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm
    i diameter. Smöra och mjöla bottnen och kanterna.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta och vänd ner dem
    i äggvispet. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna.
  3. Vaniljkräm: Häll mjölken och hälften av strösockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med strösocker, vaniljstång och -frön.
  4. Blanda maizenan med resten av strösockret. Rör ner äggulorna och blanda till en jämn smet. Vispa ner lite av den heta mjölken, så förhindrar du att äggulorna koagulerar.
  5. Ta bort vaniljstången. Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka i någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och förvara den i kylskåp tills du ska använda den.
  6. Hallonsylt: Mosa hallonen tillsammans med strösockret.
  7. Montering: Dela kakan i tre bottnar. Lägg en av dem på ett tårtfat. Spritsa en ring vaniljkräm nära kanten på den och lägg hallonsylten i mitten. Lägg på en botten till och spritsa på vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen och bred på grädden, skapa en kulle av grädde.
  8. Marsipanlock: Knåda marsipanen mjuk. Ta undan ca 20 g till rosen. Använd plasthandskar för att knåda in grön färg i en liten del av marsipanen och tillsätt sedan mer och mer marsipan.
  9. Kavla ut marsipanen, 3–4 mm tjockt, på ett silikon-
    underlag med lite maizena. Vänd på marsipanen ibland under kavlingen så att den inte fastnar i underlaget. Lägg locket nedåt över tårtan. Skär med en kniv runt tårtan, spara ett par milli-meter.
  10. Färga 20 g marsipan rosa och stansa ut 6 rundlar,
    ca 2 ½ cm i diameter. Lägg dem runt varandra och forma en ros. Placera den mitt på tårtan och pudra florsocker över tårtan.
NUVARANDE Prinsesstårta
NÄSTA Cupcakes med vit choklad & mascarpone