Prinsesstubbe med hemgjord vaniljkräm och mosade hallon. Färdigköpt vaniljkräm och hallonsylt går också bra.

Prinsesstubbe med hemgjord vaniljkräm och mosade hallon. Färdigköpt vaniljkräm och hallonsylt går också bra.

Prinsesstubbe

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Till prinsesstubben kan du använda ett färdigt, runt marsipanlock som säljs i butikerna. Skär loss marsipan på två ”kanter” av cirkeln, kavla fast dem på långsidorna så att det runda locket formas till en rektangel.

6–8 bitar

Botten
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk

Vaniljkräm
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
3 äggulor
1 ½ msk maizena majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Fyllning
150–200 g hallon, färska eller frysta & tinade
ca ½ dl strösocker
4–5 dl vispgrädde

Garnering
grön marsipan
florsocker
2 bitar mörk choklad, smält
6–8 hallon, färska

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjöl och mjölk. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 35 cm, på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Låt bottnen kallna under en bakduk på plåten.

5. Vaniljkräm: Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (doppa inte fingrarna i den och låt den inte koka). Låt krämen svalna och kyl sedan ner den i kylskåpet. Rör ner vaniljsockret i den kalla krämen.

6. Skär ut tre bottnar av kakan, ca 9 x 25 cm. Ta bort fula kanter. Vispa grädden fluffig.

7. Fyllning: Mosa hallonen och blanda dem med sockret.

8. Bred ut hallonen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred ut vaniljkrämen på den.

9. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädden i ett tjockt lager, rundad på toppen.

10. Kavla ut marsipanen till en rektangel och lägg den försiktigt över grädden. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.

11. Pudra florsocker över marsipanen och ringla över smält choklad innan servering. Dekorera tårtan med hallon. Skär tårtan i bitar med en vass kniv för att få smarriga bakelser.