Pumpapajer med dekorativa lock, pudrade med florsocker

De små pumpapajerna har dekorativa lock.

Söta små pumpapajer

Av: Sandra Boart Foto: Hanna Björkstedt

Recept på pumpapaj till halloween

Söta små pumpapajer fyllda med smörstekt pumpa – smaksatta med kanel och farinsocker.

Ca 12 små pajer eller 1 stor

INGREDIENSER

Mördeg

  • 300 g smör, kylskåpskallt
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 7 dl (450 g) vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300–400 g butternutpumpa
  • 50 g smör
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • ca 2 dl strösocker
  • 2/3 dl vetemjöl

PUMPAPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vetemjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Degen ska precis gå ihop, överarbeta den inte.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader.
  3. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 6 cm i diameter, eller en stor, ca 30 cm. Spara lite deg till locken.
  4. Fyllning: Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Stek bitarna i smöret med kanel och farinsocker tills de blir mjuka. Lägg fyllningen i pajskalen.
  5. Vispa ägg med strösocker och vetemjöl till en slät smet och häll den över fyllningen.
  6. Kavla ut resten av degen och skär ut remsor som flätas till ett lock eller stansa ut små stjärnor (se bilden).
  7. Grädda små pajer mitt i ugnen i ca 10 min och stor pumpapaj i ca 20 min, eller tills de/den har fått färg.

Så här gör du din egen pumpkin spice latte:

Sugen på att baka en klassisk pumpkin pie?

klassisk pumpkin pie
Här hittar du receptet på klassisk pumpapaj.