Pumpatårta med kardemumma och kolasås

Smaksätt dina bakverk med saftigt och smakrikt pumpakött.

Pumpatårta

av sandra boart foto hanna björkstedt
Lyxig pumpatårta med kardemumma och kola. Dekorera gärna tårtan med marsipanblad.

Recept: Pumpatårta

Ca 15 bitar

3 bottnar

  • 6 ägg
  • 4 dl råsocker
  • 2 ½ dl ljust muscovadosocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 tsk havssalt
  • 3 dl solrosolja
  • 400 g pumpa
  • 2 ½ dl mandelmjöl

Smörkräm

  • 200 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 2 dl florsocker

Kardemummafrosting

  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 ½ tsk kardemumma, stött

Garnering

  • 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk

PUMPATÅRTA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och rör om.
  2. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt oljan i omgångar under omrörning.
  3. Skala och riv pumpan grovt. Blanda den med mandelmjölet och vänd ner allt i smeten.
  4. Fördela smeten i tre smorda springformar, ca 15 cm i diameter. Grädda bottnarna
    i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna.
  5. Smörkräm: Vispa smöret med vaniljsockret och siktat florsocker fluffigt, gärna med elvisp så att smörkrämen blir riktigt vit. Ställ den åt sidan i rumstemperatur tills du ska montera tårtan.
  6. Frosting: Vispa färskost, siktat florsocker och kardemumma fluffigt.
  7. Montering: Bred smörkräm på två bottnar och lägg ihop dem som en tårta. Lägg den sista bottnen överst, utan smörkräm på.
  8. Spackla tårtan med frosting med hjälp av en palett. Låt tårtan stelna i kylen i ca 30 min.
  9. Toppa pumpatårtan med dulce de leche och ev marsipanblad.

Fler härliga recept med pumpa:

Cookies med pumpa
Morot- & pumpabakelser
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!