Rabarbergrottor: Spröda småkakor fyllda med rabarberkompott.

Rabarbergrottor: Spröda småkakor fyllda med rabarberkompott.

Rabarbergrottor

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Klassiska kakor med rabarberfyllning.

Ca 40 st

Rabarberkompott
½ vaniljstång
200 g rabarber
1 dl strösocker
½ msk pressad citron

Deg
300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Kompott: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljfrön och -stång i en kastrull. Låt det koka upp och låt sjuda i ca 10 min. Plocka upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.

3. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst.

4. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ihop det med smörblandningen till en deg.

5. Rulla kulor av degen och placera dem i småkaksformar på en plåt.

6. Tryck en grop i varje kaka och fyll dem med kompott.

7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min.