Det är smidigt att baka brödet i en långpanna.

Det är smidigt att baka brödet i en långpanna.

Rågrutor med russin

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Russinen ger brödet en god sötma.

Recept: Rågrutor med russin

Ca 12 st

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 8 dl rågsikt
  • 1 ½ dl russin

Gör så här

  1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in russinen i degen.
  2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåts­papper. Skär degen i rutor, 3 x 4 st, med en degskrapa eller kniv.
  3. Täck formen med plast­folie. Låt brödet jäsa i kylskåp över natten.
  4. På morgonen: Sätt ugnen på 230 grader. Ta fram brödformen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna i formen.

Etiketter: rågmjöl, russin, rågrutor