Rågsiktskakor med havregryn

Gyllenbruna och saftiga rågsiktskakor med havregryn som smakar ljuvligt med en klick smör.

Rågsiktskakor med havregryn

RECEPT & FOTO LINDA ANDERSSON

Recept på rågsiktskakor med havregryn

Klassiska rågsiktskakor med hål i mitten.

INGREDIENSER

2 st

  • ½ pkt jäst (25 g)
  • 4 dl mjölk, ljummen
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 ½ dl havregryn
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 6–7 dl rågsikt

RÅGSIKTSKAKOR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.
  3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.
  5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.
  6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.