Gyllenbruna och saftiga rågsiktskakor med havregryn som smakar ljuvligt med en klick smör .

Gyllenbruna och saftiga rågsiktskakor med havregryn som smakar ljuvligt med en klick smör .

Rågsiktskakor med havregryn

RECEPT & FOTO LINDA ANDERSSON
Klassiska rågsiktskakor med hål i mitten.

2 st

½ pkt jäst (25 g)
4 dl mjölk, ljummen
½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6–7 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

 1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

 2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

 3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.

 4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.

 5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.

 6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

 7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.