Morotsbitarna toppas med en cashewfrosting smaksatt med apelsinskal.

Morotsbitarna toppas med en cashewfrosting smaksatt med apelsinskal.

Raw morotskaka

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén

Morotskakan förvaras i frysen, där håller den sig saftig och supergod. Står den framme i rumstemperatur för länge blir den mjuk.

Ca 20 bitar

Botten
2 dl valnötter
2 dl färska dadlar, ur­kärnade
1 dl riven kokos
4 morötter, skalade & rivna
1 msk mald kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kardemumma
1 krm salt

Cashewfrosting
2 dl cashewnötter, blötlagda i 4 tim
2 msk honung
½ dl mandelmjölk
1 krm vaniljpulver
½ apelsin, finrivet skal

Garnering
2 krm mald kanel
50 g pekannötter

Gör så här
1. Botten: Mixa valnötter och dadlar. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och mixa hastigt ihop till en massa. Bred ut massan i en form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper i botten. Ställ in kakan i frysen och gör under tiden frostingen.

2. Cashewfrosting: Häll av vattnet från cashew­nötterna och mixa dem tillsammans med honungen till en jämn smet. Droppa i mandelmjölken och tillsätt vaniljpulvret. Rör ner apelsinskalet. Ta ut kakan ur frysen och bred över frostingen. Strö över kanel och garnera med pekannötter. Ställ in kakan i ytterligare minst 1 tim i frysen.

3. Ta fram kakan ur frysen 5–10 min innan den ska serveras, skär upp den i bitar. Förvara rutorna i frysen.

Etiketter: Glutenfritt, Morotskaka, raw