Raw morotskaka MED cashewfrosting

Morotsbitarna toppas med en cashewfrosting smaksatt med apelsinskal.

Raw morotskaka

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén
Morotskakan förvaras i frysen, där håller den sig saftig och supergod. Står den framme i rumstemperatur för länge blir den mjuk.

Recept: Raw morotskaka

INGREDIENSER

Ca 20 bitar

Botten

  • 2 dl valnötter
  • 2 dl färska dadlar, ur­kärnade
  • 1 dl riven kokos
  • 4 morötter, skalade & rivna
  • 1 msk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • ½ tsk mald kardemumma
  • 1 krm salt

Cashewfrosting

  • 2 dl cashewnötter, blötlagda i 4 tim
  • 2 msk honung
  • ½ dl mandelmjölk
  • 1 krm vaniljpulver
  • ½ apelsin, finrivet skal

Garnering

  • 2 krm mald kanel
  • 50 g pekannötter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Mixa valnötter och dadlar. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och mixa hastigt ihop till en massa. Bred ut massan i en form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper i botten. Ställ in kakan i frysen och gör under tiden frostingen.
  2. Cashewfrosting: Häll av vattnet från cashew­nötterna och mixa dem tillsammans med honungen till en jämn smet. Droppa i mandelmjölken och tillsätt vaniljpulvret. Rör ner apelsinskalet. Ta ut kakan ur frysen och bred över frostingen. Strö över kanel och garnera med pekannötter. Ställ in kakan i ytterligare minst 1 tim i frysen.
  3. Ta fram kakan ur frysen 5–10 min innan den ska serveras, skär upp den i bitar. Förvara rutorna i frysen.

Etiketter: Glutenfritt, Morotskaka, raw