Red velvet cupcakes med geléhjärtan

Dekorera den krämiga chokladtoppingen med silverkulor och små geléhjärtan.

Red velvet cupcakes

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Röda cupcakes med underbart god topping.

Recept: Red velvet cupcakes

INGREDIENSER

12 st

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1,8 dl strösocker
  • 1,8 dl solrosolja
  • 1 ägg
  • 1 1/2 msk röd hushållsfärg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/3 dl filmjölk
  • 1 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk bikarbonat

Topping

  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 125 g mörk choklad i bitar
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 150 g florsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och kakao i en bunke.
  2. Vispa socker och olja till en jämn och blank smet med elvisp i en annan bunke.
  3. Tillsätt ägget, under vispning, sedan hushållsfärg och vaniljsocker.
  4. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjölblandningen och fil- mjölken om vartannat.
  5. Blanda vitvinsvinägern och bikarbonat i en kopp, det skummar lite. Rör sedan ner blandningen i smeten.
  6. Fyll smeten i muffins-formarna gärna stående i muffinsplåt till 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Prova med en sticka om de är klara. Låt dem svalna innan glasyren spritsas på.
  7. Topping: Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull. Värm tills det börjar bubbla och rör hela tiden i 1–2 min. Låt svalna i en skål.
  8. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna, men inte stelna.