Red velvet med frosting i glas

Traditionellt är red velvet en hel kaka med glasyr, men den går precis lika bra att servera i glas

Red velvet i glas

AV EVA SMULTRONGÅRD & HANNA ERIKSSON FOTO LINA ÖSTLING
Servera den klassiska red velvet-kakan på ett nytt sätt. Vill du göra en kaka i stället gör du dubbel sats av receptet och breder frostingen över hela kakan.

Recept: Red velvet i glas

INGREDIENSER

Ca 6 stora glas

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 stort ägg
  • 1 ¼ dl filmjölk
  • 30 ml röd hushållsfärg (1 flaska)
  • ¾ msk kakao
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • ¼ tsk bikarbonat
  • ½ msk vitvinsvinäger

Frosting

  • 125 g färskost, t ex Philadelphia
  • 115 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 250 g florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig värme. Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
  2. Blanda mjöl och salt. Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägget.
  3. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten, växelvis med filmjölken. Börja och avsluta med mjölet.
  4. Blanda hushållsfärg och kakao i en liten skål till en slät pasta och klicka ner den i smeten. Blanda ordentligt. Tillsätt vaniljextraktet.
  5. Blanda bikarbonat och vinäger i en skål. Detta kommer att skumma så tillsätt blandningen snabbt i smeten. Blanda ordentligt.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Vänd upp kakan och låt den svalna helt på ett galler.
  7. Frosting: Vispa färskost, smör och vaniljextrakt krämigt. Tillsätt florsockret under långsam vispning. När allt florsocker är tillsatt ökar du hastigheten och vispar frostingen lätt och fluffig.
  8. Montering: Smula sönder sockerkakan och fyll bottnen på alla glas med önskad mängd kaka. Lägg på frosting, använd två skedar eller en sprits. Fyll på med smulad kaka. Toppa med frosting och några kaksmulor.

Etiketter: