Luftigt rostbröd bakat på fullkornsrismjöl och potatismjöl.

Vispa in ordentligt med luft i smeten innan den ska jäsa så blir brödet högt och fint.

1 limpa

262 g fullkornsrismjöl
88 g potatismjöl
32 g tapiokastärkelse
3 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk fiberhusk
20 g jäst
236 g mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
3 ägg

Garnering
svarta sesamfrön

Gör så här
1. Blanda alla torra ingredienser samt jäst i en bunke. Vispa i mjölken, lite i taget. Smeten kommer att vara smulig till en början men blir bättre efterhand
när all mjölk tillsatts.

2. Tillsätt smöret i mindre bitar och vispa tills allt är ordentligt blandat. Rör ner äggen, ett i taget. Se till att varje ägg har gått in ordentligt i smeten innan du tillsätter nästa.

3. Vispa smeten på hög hastighet i 3 min med elvisp eller i köksmaskin för att slå in luft. Smeten ska kännas lite lös och grynig, som en tjock sockerkakssmet. Låt den jäsa i en bunke täckt med plastfolie i 1 tim.

4. Häll degen i en smord limpform, 1 ½ liter. Släta till den med blöta fingrar eller en blöt degskrapa – ju slätare degen är när den går in i ugnen, desto slätare blir det färdiggräddade brödet. Garnera med sesamfrö.

5. Täck limpformen med plastfolie och låt degen jäsa tills den når kanten på formen, ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Grädda brödet längst ner i ugnen i 40 min, inner­temperaturen ska vara 96–97 grader. Låt brödet svalna på ett galler.

NUVARANDE Rostbröd med sesamfrö
NÄSTA Blåbärsscones