Släta saffransbullar toppade med lakrits- och citronsocker.

Lakrits- och citronsocker gör de släta bullarna lite mer spännande.

Saffransbullar med citron & lakrits

Av Magnus Johansson Foto Thomas Hjertén

Konditorn Magnus Johanssons bästa recept på saffransdeg ger saftiga bullar. Det går bra att utesluta det smaksatta sockret­, då får du släta saffrans­bullar.

Recept: Saffransbullar med citron & lakrits

Ca 30 st

Fördeg

  • 500 g mjölk, rumsvarm (5 dl)
  • 500 g vetemjöl (ca 8 dl)
  • 40 g jäst
  • 200 g strösocker (drygt 2 dl)
  • 1 g saffran (2 pkt som fått dra i 1 msk konjak eller vodka)

Deg

  • 500 g vetemjöl special (ca 8 dl)
  • 1 tsk salt
  • 200 g saltat smör, rumsvarmt

Citron- & lakritssocker

  • 200 g strösocker
  • 1 citron, skalet
  • lakritspulver

Pensling

  • 30 g saltat smör, smält

GÖR SÅ HÄR

  1. Fördeg: Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, strösocker och saffran i en köksassistent på låg effekt i 15 min. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
  2. 
Deg: Tillsätt vetemjöl special och salt till fördegen och bearbeta den väl till en seg och elastisk deg.
  3. Knåda in smöret i degen, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30 min.
  4. Citron- & lakritssocker: Blanda strösocker med citronskal. Tillsätt lakritspulver, så mycket som du tycker.
  5. Forma runda bullar av saffransdegen och låt dem jäsa under plastfolie i ca 2 tim. Sätt ugnen på 210 grader, varmluft.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med saltat smör och doppa dem i sockerblandningen.