Supersaftiga och goda saffransbullar. Välj mellan tre olika sorters fyllning; vanilj, kardemumma och mandelmassa eller vit choklad. Självklart kan man fylla bullarna med andra smaker också. Bara fantasin och smaken sätter gränser.

Recept: Saffransbullar med mandelmassa

INGREDIENSER

Ca 24 st

Saffransbullar

  • 1 dl russin
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • ½ g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 7–8 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1 – kardemumma & mandelmassa 

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 2 – vaniljsmörkräm

  • 75–100 g smör
  • ca 1 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 3 – vit choklad

  • 75–100 g smör
  • ca ¾ dl strösocker
  • 200 g vit choklad, riven

Pensling & garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 dl mandelspån

SAFFRANSBULLAR — GÖR SÅ HÄR:

  1. Blötlägg russinen i vatten i ca 1 tim.
  2. Stöt kardemumma, salt och  saffran med lite strösocker.
  3. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, kardemumma, salt och saffran och rör om.
  4. Klicka ner smöret och tillsätt strösockret. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i 1 tim.
  5. Häll av vattnet från russinen och låt dem rinna av.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
  7. Fyllning alternativ 1: Bred smör på degen och fördela mandelmassa och russin över.
  8. Fyllning alternativ 2: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
  9. Fyllning alternativ 3: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över den vita chokladen.
  10. Vik en tredjedel av degplattan uppifrån till mitten, vik över resten av degplattan så att det blir tre lager. Kavla ut plattan något och skär den i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna, snurra dem runt 3 fingrar och forma till en knut.
  11. Lägg bullarna i pappers-formar ställda på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Äpple istället för saffran? Så här bakar du äppelbullar med kokos:

NUVARANDE Saffransbullar med mandelmassa
NÄSTA Bovetebröd med aprikoser & hasselnötter