Saffransbullar

Saftiga och fantastiskt goda saffransbullar med mandelmassa.

Saffransbullar med mandelmassa

av katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Supersaftiga saffransbullar med kardemumma och mandelmassa.

Ca 24 st

1 dl russin
1 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
½ g saffran
1 dl strösocker
2 ½ dl mjölk 
25 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa, riven

Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat
1 dl mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Blötlägg russinen i vatten i ca 1 tim.

2. Stöt kardemumma, salt och  saffran med lite strösocker.

3. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, kardemumma, salt och saffran och rör om.

4. Klicka ner smöret och tillsätt strösockret. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i 1 tim.

5. Häll av vattnet från russinen och låt dem rinna av.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangulär platta.

7. Fyllning: Bred smör på degen och fördela mandelmassa och russin över. Vik en
tredjedel av degplattan uppifrån till mitten, vik över resten av degplattan så att det blir tre lager. Kavla ut plattan något och skär den i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna, snurra dem runt 3 fingrar och forma till en knut.

8. Lägg bullarna i pappers-formar ställda på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.