Saffransbutterkaka med kardemumma

Självklart går det bra med mald kardemumma i stället för kardemummakärnor, men det blir godare smak med nymortlade kärnor.

Saffransbutterkaka med kardemumma

AV KRISTINA ERIKSSON FOTO ANNIKA BROMAN
Receptet ger 3 butterkakor, blir det någon över är det en jättebra gå-bort-present!

Recept: Saffransbutterkaka med kardemumma

INGREDIENSER

3 st

Kardemummafyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda smör och socker i en bunke. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt dem till fyllningen.
  2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
  3. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 30 x 40 cm.
  4. Bred en tredjedel av fyllningen ovanpå degplattan och rulla ihop den till en rulle.
  5. Skär rullen i 14 jämnstora bitar och lägg dem med snittytan upp i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Gör likadant med de andra två degbitarna.
  6. Låt bullen jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda butterkakorna i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Etiketter: