Saffranscheesecake

Härligt krämig cheesecake med smak av saffran & pepparkaka

Saffranscheesecake

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Härligt krämig cheesecake med smak av saffran och pepparkaka.

Recept: Saffranscheesecake

INGREDIENSER

8–10 bitar

Botten

  • 75 g pepparkakor
  • 100 g digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning

  • ½ g saffran
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 tsk vatten, varmt
  • 400 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg, rumsvarma

Garnering

  • pistaschnötter, hackade
  • färsk frukt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper till botten på en springform, ca 20 cm i diameter.
  2. Botten: Kör kakor och kex till smulor i en matberedare med metallkniv. Smält smöret och blanda det med smulorna.
  3. Tryck ut smulorna i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 8 min. Låt den svalna.
  4. Fyllning: Stöt saffran med lite av strösockret och lös upp det med lite varmt vatten. Vispa färskost och strösocker. Vispa i saffran, vetemjöl och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget. Häll fyllningen över bottnen.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den kallna helt och lossa den sedan varsamt ur formen, använd en kniv. Kakan kommer bäst till sin rätt om den får vila i kylskåp över natten.
  6. Garnera cheesecaken med pistaschnötter och färsk frukt.