Saffranschurros med chokladsås

Njut av nyfriterade saffranschurros doppade i chokladsås.

Saffranschurros med chokladsås

av roy fares foto thomas hjertén
Saffranschurros med chokladsås blir en ljuvlig sötsak till julens fikabord.

Recept: Saffranschurros med chokladsås

Ca 7 port

Chokladsås

  • 40 g kakao (1 dl)
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 250 g vatten (2 ½ dl)
  • 4 g salt

Churrossmet

  • 300 g vatten (3 dl)
  • 25 g smör (2 msk)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • ½ g saffran (1 pkt)
  • 150 g vetemjöl (2 ½ dl)
  • 110 g ägg (ca 2 st)

Fritering

  • 400 g vegetabilisk olja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Chokladsås: Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning till en tjock och fin chokladsås, 3–4 min. Häll över såsen i en skål och låt den svalna.
  2. Churrossmet: Koka upp vatten, smör, salt, strösocker och saffran. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen med en träslev i några minuter på plattan över värme tills den släpper från kanterna på kastrullen.
  3. Lägg över degen i en matberedare med knivar och tillsätt ett ägg i taget. Mixa ihop till en smet. Du kan också vända ner äggen, ett i taget, med en slickepott. Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med smet.
  4. Fritering: Värm oljan till 170–180 grader. Spritsa långa strängar smet direkt ner i oljan, klipp av smeten med en sax. Gör inte mer än några strängar åt gången. Fritera dem i oljan tills de fått en gyllenbrun färg. Plocka upp dem med en hålslev eller sil och lägg dem på ett fat med hushållspapper. Servera saffranschurrosen med chokladsås att doppa i.

Etiketter: churros