saffransdrömmar i en plåtburk

Bjud på spröda småkakor med fin saffransmak till julfikat.

Saffransdrömmar

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Drömmar med smak av saffran som smälter i munnen.

Recept: Saffransdrömmar

INGREDIENSER

40 st

Saffransdrömmar

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • ½ g saffran (1 pkt)
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Vispa smör och strösocker vitt med en elvisp. Tillsätt olja och saffran och vispa det fluffigt.
  2. Blanda ihop hjorthornssalt, vaniljsocker och vetemjöl i en annan skål. Rör ner det i smörblandningen och arbeta ihop allt till en deg.
  3. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i tio bitar.
  4. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Grädda en plåt i taget. Låt kakorna svalna på plåten.