En giffel fylld med ljuvliga julsmaker är gott till glöggen.

En giffel fylld med ljuvliga julsmaker är gott till glöggen.

Saffransgifflar

Av Kristina Eriksson Foto Annika Broman
Här fyller vi gifflarna med julsmaker som mandelmassa, choklad och torkade fikon.

48 st

2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 procent
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

Mandel- & chokladfyllning
150 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
50 g mörk choklad
4 torkade fikon

Pensling
1 ägg
pärlsocker
ca 50 g sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också.

2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader.

3. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.

4. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

5. Mandel- och chokladfyllning: Blanda mandelmassa och smör. Hacka chokladen. Skär bort skaftet på fikonen och skär resten i små bitar. Rör ner choklad och fikon i mandelmasseblandningen.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.

7. Dela degen i 4 jämnstora bitar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 35 cm i diameter.

8. Dela den runda kakan i 12 tårtbitar. Lägg lite fyllning där biten är som bredast och rulla ihop den till en giffel.

9. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla gifflarna med ägg och strö på pärlsocker och hackad sötmandel.

11. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Saffranet, sockerbiten och kardemumman kan du stöta i denna mortel!

Etiketter: choklad, saffran, Gifflar, fikon