Den saftiga saffranskransen toppas med sötmandel och pärlsocker.

Den saftiga saffranskransen toppas med sötmandel och pärlsocker.

Saffranskrans

Av Viveca Sten Foto Thomas Hjertén
Saffranskrans fylld med russin, mandelmassa och sötmandel.

10–12 bitar

100 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
¼ tsk salt
4 msk strösocker
1 ½ g saffran, stött
8 ½ dl vetemjöl (ca 500 g)

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
50 g mandelmassa, riven
75 g sötmandel, hackad
1 ½ dl russin
1 ägg

Pensling
1 ägg, uppvispat
10 sötmandlar
pärlsocker

Gör så här
1. Smält smöret, häll i mjölken och låt den bli ljummen. Rör ut jästen med lite av degspadet och häll sedan i resten.

2. Tillsätt salt, strösocker och saffran. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig, ganska lös deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Fyllning: Rör ihop smör, strösocker, mandelmassa, sötmandel, russin och ägg.

5. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med lite vetemjöl. Degen ska vara lös men inte för kladdig. Kavla ut degen till en avlång kaka och bred på fyllningen.

saffranskrans2

6. Rulla ihop degen till en rulle och skär av ca 3 cm av den. Lägg rullen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Klipp flikar i rullen och vik ut dem, varannan höger och varannan vänster.
Platta till den lilla biten degrulle och lägg den i mitten. Klipp flikar även i den.

saffranskrans3

 

7. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla kransen med ägg och strö över grovhackad mandel och pärlsocker.

9. Grädda kransen mitt i ugnen i 20-25 min tills den har fin färg. Låt den kallna under bakduk.

Etiketter: saffran, krans, klippa