Grädda saffranskransen i stekpanna

Saffranskrans med mandelmassefyllning.

Saffranskrans med mandelfyllning

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Saftig saffranskrans med mandelmassa i fyllningen. Grädda gärna vetekransen i en gjutjärnspanna.

2 st

Recept: Saffranskrans

  • 1 g saffran (2 pkt) + 1 tsk strösocker
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 25 g jäst
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 8–9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • ca 20 sötmandlar, hackade

Gör så här

  1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med strösockret. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
  2. Tillsätt salt, kardemumma, strösocker, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
  3. Dela degen i två delar. Lägg den ena degbiten i kylen under tiden som du bakar ut den andra.
  4. Kavla ut degbiten till en fyrkant, ¾–1 cm tjock.
  5. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degen. Strö över hälften av mandelmassan och hälften av strösockret.
  6. Rulla ihop degen till en rulle och forma den till en krans. Nyp ihop skarven ordentligt.
  7. Lägg kransen i en gjutjärnspanna (eller springform), ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp 12 jack med jämna mellanrum i kransens kant (ca 2 cm ut från
    mitten). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Baka ut den andra degen, följ punkt 4–7.
  9. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel.
  10. Grädda kransarna längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt dem svalna i formen.