Saffranspizza toppad med vaniljkräm, rommarinerade bär och glass.

En läcker saffranspizza funkar både till fikat och som efterrätt.

Saffranspizza med vaniljkräm

Av Magnus Johansson Foto Thomas Hjertén
Servera gärna pizzan med en kula glass, till exempel jordgubb.

Recept: Saffranspizza med vaniljkräm

INGREDIENSER

Ca 20 st 

Fördeg

  • 500 g mjölk, rumsvarm (5 dl)
  • 500 g vetemjöl (ca 8 dl)
  • 40 g jäst
  • 200 g strösocker (drygt 2 dl)
  • 1 g saffran (2 pkt som fått dra i 1 msk konjak eller vodka)

Deg

  • 500 g vetemjöl special (ca 8 dl)
  • 1 tsk salt
  • 200 g saltat smör, rumsvarmt

Vaniljkräm

  • 250 g mjölk
  • ½ vaniljstång
  • 50 g råsocker
  • 60 g äggula
  • 20 g maizena majsstärkelse
  • 5 g smör

Rommarinerade bär

  • 100 g blandade bär
  • 90 g råsocker
  • 1 dl ljus rom
  • ½ vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 nypa mald kanel

Garnering

  • ca 50 g vit choklad, riven

GÖR SÅ HÄR:

  1. Fördeg: Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, strösocker och saffran i en köksassistent på låg effekt i 15 min. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
  2. 
Deg: Tillsätt vetemjöl special och salt till fördegen och bearbeta den väl till en seg och elastisk deg.
  3. Knåda in smöret i degen, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30 min.
  4. Vaniljkräm: Låt alla ­ingredienser, utom smöret, koka ihop till en len och fast kräm. Tillsätt smöret och rör om. Häll krämen i en skål, sätt över plastfolie och ställ den i kylskåp.
  5. Rommarinerade bär: Lägg alla ingredienser i en skål eller burk och låt stå.
  6. Forma degen till runda bollar, ca 100 g/st.
  7. Kavla ut bollarna till rundlar. Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 1 tim. Sätt ugnen på 270 grader varmluft (eller högsta värmen på din ugn).
  8. Spritsa vaniljkräm på pizzorna och grädda dem mitt i ugnen, gärna på baksten, i 5–8 min tills de har en gyllenbrun färg.
  9. Toppa pizzorna med rommarinerade bär, strö över vit choklad och servera dem gärna med jordgubbsglass.