Saffransrutor med kanelfras och rivet apelsinskal på toppen.

Saftiga saffransbitar med kanelfras och rivet apelsinskal på toppen.

Saffransrutor med kanelfras & apelsinrasp

av linda andersson foto rasmus kjellberg
Dessa saffransrutor har en rykande åtgång. Riktiga godbitar!

Recept: Saffransrutor med kanelfras & apelsinrasp

INGREDIENSER

16–20 bitar

Saffransrutor

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl filmjölk
  • 1 msk bakpulver
  • 4 1/2 dl vetemjöl

Kanelfras

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ca 2 msk mald kanel

Dekoration

  • 1 apelsin, rivet skal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.
  3. Rör ut saffranet i filmjölken och tillsätt det i smeten. Vänd ner bakpulver och mjöl i smeten och rör om.
  4. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.  Ta sedan ut den utan att stänga av ugnen.
  5. Kanelfras: Rör ihop smör, socker, mjöl och kanel till en smulig massa och strö det över kakan. Grädda kakan i ytterligare 10–15 min. Låt den svalna i formen.
  6. Strö rivet apelsinskal över kakan och skär den  i rutor med en vass kniv.