Saffransrutor med kanelfras och rivet apelsinskal på toppen.

Saftiga saffransbitar med kanelfras och rivet apelsinskal på toppen.

Saffransrutor med kanelfras & apelsinrasp

av linda andersson foto rasmus kjellberg
Dessa saffransrutor har en rykande åtgång. Riktiga godbitar!

Recept: Saffransrutor med kanelfras & apelsinrasp

INGREDIENSER

16–20 bitar

Saffransrutor

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl filmjölk
  • 1 msk bakpulver
  • 4 1/2 dl vetemjöl

Kanelfras

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ca 2 msk mald kanel

Dekoration

  • 1 apelsin, rivet skal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.
  3. Rör ut saffranet i filmjölken och tillsätt det i smeten. Vänd ner bakpulver och mjöl i smeten och rör om.
  4. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.  Ta sedan ut den utan att stänga av ugnen.
  5. Kanelfras: Rör ihop smör, socker, mjöl och kanel till en smulig massa och strö det över kakan. Grädda kakan i ytterligare 10–15 min. Låt den svalna i formen.
  6. Strö rivet apelsinskal över kakan och skär den  i rutor med en vass kniv.

Det ska vara 4 ½ dl i saffranssmeten och 3 dl i kanelfraset. Smöret i kanelfraset ska vara rumsvarmt och allt ska röras ihop snabbt till en smulig massa, se till att inte bearbeta blandningen för länge så att smöret blir för kladdigt. Man bör vara lätt på handen och inte bearbeta kanelfraset för mycket.