Den här morotskakan är kryddad med muskot, en riktig hit tillsammans med morot. Kakan är god även utan glasyr.

Recept: Saftig morotskaka

INGREDIENSER

12–14 bitar

  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vinäger
  • ½ dl olja, neutral
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl äppelmos
  • ½ tsk muskot, riven
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 2 dl fullkornsrismjöl
  • ½ dl maizena majsstärkelse
  • 2 krm xantangummi
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kanel
  • 3 dl morot, finriven

Glasyr

  • 1 dl kokosolja
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2–3 dl florsocker
  • ½ dl sojayoghurt, rumsvarm
  • 1 citron, saften & skalet

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 22–24 cm i diameter, med glutenfritt ströbröd eller t ex polenta.
  2. Blanda mjölk med vinäger och låt det stå en stund.
  3. Vispa ihop olja, socker och äppelmos.
  4. Blanda muskot med de olika mjölsorterna, maizena, xantangummi, salt, bikarbonat, bakpulver och kanel.
  5. Rör ner äppelmos- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna och vispa tills smeten är slät.
  6. Rör ner morötter. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 55–65 min. Känn med en sticka om den är klar. Låt den svalna.
  7. Glasyr: Vispa ihop oljan med smöret. Tillsätt florsocker och yoghurt och vispa tills glasyren blir ljus och luftig. Smaka av med citronsaft och skal. Bred ut glasyren över kakan.
NUVARANDE Saftig morotskaka
NÄSTA Havrescones med ost