Luftiga syltgömmor med hallon som ger sommarkänsla.

Recept: Saftiga syltgömmor

INGREDIENSER

Ca 30 st

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 13–14 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 ägg
  • ca 1 dl hallonsylt
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma dem till släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en ugnsplåt (pappersformar fungerar också). Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Tryck ett hål med fingret i varje bulle och fyll hålet med en klick sylt.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
  5. Pudra florsocker över bullarna innan servering.
Saftiga syltgömmor

Foto: THOMAS HJERTÉN

De läckra syltbullarna blir oerhört saftiga och luftiga tack vare äggen i degen.

NUVARANDE Saftiga syltgömmor
NÄSTA Billys våfflor med crème fraiche, röd lök och löjrom