Duka påskbordet med ett vackert, saftigt äggbröd. Äggen blir hårdkokta och är ett utmärkt pålägg på själva brödet om man vill.

Recept: Saftigt äggbröd

Ca 8 bitar

  • 50 g jäst
  • 5 dl yoghurt naturell
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk salt
  • 11–12 dl vetemjöl

Pensling & garnering

  • 8 ägg, okokta
  • 1 ägg till pensling
  • sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör ut jästen i yoghurten. Tillsätt olja, salt och ¾ av vetemjölet. Knåda degen i några min.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  3. Arbeta in resten av mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  4. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena till en rund platta, ca 25 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Placera ut de åtta äggen på degen.
  5. Dela degen som är kvar i åtta delar och rulla dem till långa smala längder.  Vik dem dubbla och tvinna dem lite. Lägg en tvinnad snodd runt varje ägg.
  6. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla brödet med ett uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda i nedre delen av ugnen i 18–22 min.
NUVARANDE Saftigt äggbröd
NÄSTA Tuppkaka