Saftigt morotsbröd

Stora saftiga morotsrutor mättar bra till frukost.

Saftigt morotsbröd

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Gör en stor deg och baka ut den till två sorters morotsbröd: rutor i långpanna och en rund kaka med vallmofrön på toppen.

Recept: Saftigt morotsbröd

INGREDIENSER

1 långpannebröd & 1 rund kaka

  • 50 g jäst
  • 8 dl mjölk, fingervarm
  • 3 dl havregryn
  • 100 g morötter, rivna
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 15–16 dl vetemjöl

Garnering

  • blå & vita vallmofrön

morotsbrod1
Testa att baka ut en tredjedel av degen till en rund kaka.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.
  2. Tillsätt morötter, grahamsmjöl, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  4. Dela degen i två delar, den ena 2⁄3 av degen och den andra 1⁄3.
  5.  Tryck ut den större degen i en långpanna, ca 34 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och skär den i ca 6 rutor. Låt degen jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Tryck ut den mindre degen i en springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Skär ett kryss i degen. Pensla med vatten och strö över en blandning av blå och vita vallmofrön.
  7. Grädda rutorna mitt i ugnen i 20–23 min. Låt dem svalna i formen.
  8. Grädda det runda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt det svalna i formen.

Fler bröd med morot