Stora saftiga morotsrutor mättar bra till frukost.

Stora saftiga morotsrutor mättar bra till frukost.

Saftigt morotsbröd

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Gör en stor deg och baka ut den till två sorters morotsbröd: rutor i långpanna och en rund kaka med vallmofrön på toppen.

1 långpannebröd & 1 rund kaka

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
3 dl havregryn
100 g morötter, rivna
1 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
½ dl rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Garnering
blå & vita vallmofrön

morotsbrod1
Testa att baka ut en tredjedel av degen till en rund kaka.

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.

2. Tillsätt morötter, grahamsmjöl, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

4. Dela degen i två delar, den ena 2⁄3 av degen och den andra 1⁄3.

5. Tryck ut den större degen i en långpanna, ca 34 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och skär den i ca 6 rutor. Låt degen jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Tryck ut den mindre degen i en springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Skär ett kryss i degen. Pensla med vatten och strö över en blandning av blå och vita vallmofrön.

7. Grädda rutorna mitt i ugnen i 20–23 min. Låt dem svalna i formen.

8. Grädda det runda brödet mitt i ugnen i 17–20 min. Låt det svalna i formen.

Fler bröd med morot