Salamibröd

Varför göra en smörgås med salami, ost och tomater när du kan grädda hela brödet i en springform och få en salamitårta?

Salamitårta

av linda andersson foto thomas hjertén
Ett annorlunda bröd som kan liknas vid en pizza på höjden.

Ca 12 bitar

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl 

Fyllning
ca 14 skivor salami
125 g ost, riven 
ca 8 cocktailtomater, skivade
1 kruka färsk timjan

Garnering
ca 25 g ost, riven
färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i tre delar. Kavla ut dem till rundlar, ca 24 cm i diameter. Lägg en rundel i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåts-papper. Lägg på hälften av salamiskivorna och hälften av osten. Strö över lite timjanblad.

3. Lägg en degplatta ovanpå fyllningen. Lägg på resten av salami-skivorna, resten av osten och skivade cocktail-tomater.

4. Lägg på den sista degplattan. Strö över riven ost och timjanblad. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Lyft upp brödet ur formen och låt det svalna under bakduk på ett galler.