Scones avnjuts bäst tillsammans med ljuvligt god lemon curd.

Scones avnjuts bäst tillsammans med ljuvligt god lemon curd.

Scones med lemon curd

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt
Afternoon tea utan scones är som ett  julbord utan godis. Scones går snabbt att baka och blir ännu godare tillsammans med lemon curd.

Ca 20 st

Scones
6 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ dl strösocker
1 tsk salt
100 g smör, kylskåpskallt
4 dl vispgrädde

Pensling & topping
mjölk
salt, gärna havssalt

Lemon curd
3 dl strösocker
6 citroner, saften
½ dl + ½ dl vatten
1 dl maizena majsstärkelse
1 äggula
70 g osaltat smör

GÖR SÅ HÄR 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en bunke. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt grädden och blanda snabbt till en smidig deg.

2. Kavla ut degen, ca 1 cm tjock, på lätt mjölat underlag. Stansa ut rundlar med hjälp av pepparkaksformar eller ett uppochnedvänt glas.

3. Lägg sconesen på plåtar med bakplåtspapper, pensla dem med mjölk och strö över lite salt. Grädda sconesen mitt i ugnen i 5–8 min.

4. Lemon curd: Koka upp strösocker, citronsaft och ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret har smält.

5. Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula. Häll den varma sockerlagen över redningen under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen igen, vispa ordentligt tills blandningen tjocknar, ta då av curden från plattan och tillsätt smöret. Låt krämen svalna i en bunke och sedan i kylskåp.