1 deg på 2 sätt! Baka normalstora semlor av halva degen och minisemlor av den andra halvan.

1 deg på 2 sätt! Baka normalstora semlor av halva degen och minisemlor av den andra halvan.

Recept: Semlor med Nutella och minisemlor med choklad

INGREDIENSER

Ca 10 normalstora semlor och ca 20 minisemlor

  • 25 g jäst
  • 2 ½dl mjölk
  • 75 g smör, smält
  • ¾ dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 7–8 dl vetemjöl

Fyllning 1

  • ca 2 dl Nutella
  • ca 3 dl vispgrädde

Fyllning 2

  • 100 g mandelmassa, se recept nedan
  • 2–3 dl vispgrädde
  • 25 g mörk choklad, smält

Garnering

  • 1 ägg
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Blanda mjölken och smöret och värm det till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills den har löst sig.
  2. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och mjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig för hand eller i bakmaskin.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i önskat antal bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullarna med upp-vispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen, de normalstora i 12–15 min och de små i 8–10 min. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
  6. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Fyll med Nutella eller mandelmassa. Spritsa eller klicka på vispad grädde. Ringla eventuellt smält choklad över grädden. Lägg på locken och pudra över florsocker.

semlor_mini_choklad
Minisemlor med mandelmassa, vispgrädde och smält choklad är en ljuvlig liten munsbit till kaffet.

Gör din egen Nutella:

Här hittar du vårt populära recept på klassiska semlor med hemmagjord mandelmassa!
Missa inte heller receptet på petit-chouer med vit chokladmousse och nutella!
Fler recept på semlor hittar du här

NUVARANDE Semlor med Nutella och minisemlor med choklad
NÄSTA Citronskorpor med hasselnötter