Semmelwrapen är den nya heta semlan.

Semmelwraps

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

En variant som är både greppvänlig och trendig utan att göra avkall på smaken av ­klassisk semla.

Ca 12 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
½ tsk mald kardemumma
¾ dl strösocker
1 nypa salt
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
5–6 dl vispgrädde

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt all kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt, då blir de hårda. Lägg dem på hög på varandra och låt dem svalna inlindade i bakdukar.

5. Fyllning: Mosa mandel­massan ihop med mjölken och vaniljsockret till en krämig massa. Vispa
grädden fluffig.

6. Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först in bottnen och vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrappen och knyt ett snöre runt så den håller ihop.

Etiketter: wraps, wrapsemla, tösse