Skållad deg gör brödet saftigt eftersom mer vätska binds i brödet.

Recept: Skållade hålkakor

INGREDIENSER

Ca 12 st

Skållning

  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl kruskakli
  • 2 tsk malda brödkryddor
  • 3 dl vatten, kokhett
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 25 g jäst
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • ¾ dl linfrön
  • 9–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skållning: Häll rågmjöl, rågkross och kruskakli i en bunke och tillsätt brödkryddorna. Häll över det kokheta vattnet och rör om. Låt blandningen stå i 2–3 tim.
  2. Häll det fingervarma vattnet över det skållade mjölet och lös upp jästen i blandningen.
  3. Tillsätt sirap, salt, linfrön och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar och forma runda kakor, ca 15 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, 2–3 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min.
NUVARANDE Skållade hålkakor
NÄSTA Knäckebröd med parmesan