S'mores pie

Läcker chokladpaj toppad med italiensk maräng.

S’mores pie

av roy fares foto thomas hjertén
Kombinationen av kex, len chokladtryffel och maräng ”makes you scream for some more” – därav namnet s’mores.

INGREDIENSER
10–12 bitar

Pajskal

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex (15 st)
  • 30 g strösocker (2 msk)

Chokladtryffel

  • 300 g mörk choklad, 70 procent
  • 350 g vispgrädde (3 ½ dl)
  • 40 g minimarshmallows (2 dl)

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (4 st)
  • 50 g vatten (1/2 dl)
  • 210 g strösocker (2 ¼ dl)

S’MORES PIE – GÖR SÅ HÄR:

  1. Pajskal:Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda dem med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  2. Fodra en rund pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda skalet mitt i ugnen i 10 min. Låt det svalna helt.
  3. Chokladtryffel:Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen, låt stå några minuter och mixa slätt med en stavmixer. Plasta och låt svalna i köket till rumstemperatur.
  4. Lägg minimarshmallows i botten på pajskalet och häll över tryffeln. Stoppa in pajen i kylen så att tryffeln sätter sig.
  5. Maräng:Vispa äggvitan till hårt skum.
  6. Koka uppvatten och strösocker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.
  7. Fördela marängen jämnt över hela pajen eller spritsa bollar. Bränn av den med en gasbrännare.