Små bitar av frukt- och nötbröd toppade med lufttorkad skinka och saffransinkokta päron.

Saffransinkokta päron ger snittarna en julig smak.

Snittar med skinka & saffranspäron

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Ett hembakat frukt- och nötbröd förvandlas till läckra snittar som passar bra till glöggen.

Recept: Snittar med skinka & saffranspäron

INGREDIENSER

Ca 16 st snittar

Frukt- & nötbröd

  • 3 dl grahamsmjöl
  • ca 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl russin
  • 8 torkade aprikoser, skurna i grova bitar
  • 4 torkade fikon, skurna i grova bitar
  • 100 g hasselnötter
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl brödsirap

Saffransinkokt päron

  • 1 päron
  • 1 dl vatten
  • 1/4 g saffran (½ pkt)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk citronsaft, nypressad

Garnering

  • 100 g färskost, t ex Philadelphia
  • ca 8 skivor lufttorkad skinka
  • ruccola
  • balsamvinäger

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bröd: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop grahamsmjöl, vetemjöl, salt, bikarbonat, russin, torkad frukt och hasselnötter ordentligt. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda till en kladdig deg.
  2. Lägg degen i en avlång limpform, ca 1 ½ liter. Grädda brödet mitt i ugnen i 50–60 min. Låt brödet svalna i formen i ca 20 min. Stjälp sedan upp det och låt det svalna helt inlindat i en kökshandduk. Låt gärna brödet vila så över natten så att det ”sätter sig”.
  3. Saffransinkokt päron: Kärna ur och skär päronet  i tunna skivor. Koka upp vatten, saffran, honung och citronsaft. Låt päronskivorna koka i lagen i några minuter. Ta kastrullen från värmen och låt skivorna ligga kvar i lagen och svalna. Ta upp päronskivorna ur lagen och låt dem rinna av.
  4. Montering: Skär brödet i skivor och dela skivorna i mindre bitar. Bred färskost på bröden och lägg på päronskivor. Dela skinkan i halvor, vik ihop och lägg dem på brödet. Toppa med ruccola och lite balsam-vinäger.

Etiketter: saffran, päron, snittar