Julens godaste saffransbullar har fyllning av vit choklad.

Julens godaste saffransbullar har fyllning av vit choklad.

Snurror med saffran & vit choklad

av Belisa Berglund Foto Thomas Hjertén

Ca 50 st

Saffran och vit choklad i sagolik förening. Extra lyxigt goda blir de toppade med pinjenötter och pudrade med florsocker – likt vinterns första nysnö.

100 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
250 g Kesella kvarg lätt
1 g saffran (2 påsar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjenötter

Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Se till att degspadet blir fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör om med en trägaffel så att jästen löser sig.

2. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och mjöl. Börja med ca 15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Resten av mjölet använder du vid utbakningen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min i god rumsvärme.

3. Dela degen i två delar och kavla ut till stora
plattor, 1/2–1 cm tjocka.

4. Bred det rumsvarma smöret över degen.
Grovriv chokladen och strö den över.

5. Rulla ihop och skär rullarna i skivor. Lägg
snurrorna på bakpappersklädda plåtar. Låt
jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 6–8 min. Låt svalna på galler. Sikta över florsocker strax innan du serverar bullarna.