Sockerkaka med citron

Enkel men så god. Citronkakan blir en fullträff på fikabordet.

Sockerkaka med citron

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
En fräsch sockerkaka med ljuvlig smak av citron.

Recept: Sockerkaka med citron

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Garnering

  • 2 tsk strösocker
  • florsocker
  • rivet citronskal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en rund form, 18–22 cm i diameter.
  2. Vispa smör och strösocker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Vispa upp äggen och tillsätt dem, lite i taget, till smörblandningen.
  4. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner det i smörsmeten. Tillsätt citronskal och -saft och rör försiktigt till en jämn smet.
  5. Fördela smeten i formen och jämna till ytan. Strö över strösocker.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50–60 tim. Känn efter med en sticka så att kakan inte är kladdig. Låt den vila i formen i ca 15 min innan du stjälper upp den på galler och låter den svalna helt.
  7. Garnera gärna kakan med florsocker och rivet citronskal.

 

Dekorera sockerkakan

  • Riven choklad kan strös direkt på den varma kakan.
  • Glasyrer och florsocker läggs på sockerkakan när den kallnat för annars smälter det.

 
Tips! Gillar du denna sockerkaka, måste du testa vårt favoritrecept på Allt om Mat: Saftig sockerkaka med kardemumma

Etiketter: sockerkaka, citron