En sockerkaka med granatäpple.

Som en tigerkaka, men med granatäpple som färgar kakan fint rosa.

Sockerkaka med granatäpple

Av Hannah Kompanik

En klassisk kaka i rosa skepnad.

Recept: Sockerkaka med granatäpple

Ca 10 bitar

  • 3 ägg
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 220 g strösocker
  • 4 g vaniljsocker
  • 400 g vetemjöl
  • 6 g bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • 2 tsk grenadin
  • några droppar röd hushållsfärg
  • 100 g granatäppelkärnor

Glasyr

  • 70 g florsocker
  • ½ dl grenadin

Garnering

  • granatäppelkärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg, smör, strösocker och vaniljsocker till en slät smet.
  2. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad sockerkaksform, 1 ½ liter.
  4. Tillsätt grenadin och hushållsfärg i den övriga smeten och rör ihop. Tillsätt granatäpple och häll ­smeten i formen. Dra runt en gaffel i formen för att få ett fint mönster.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 min. Känn efter med en sticka om den är klar. Stjälp ut kakan ur formen.
  6. Rör ihop glasyren och ringla den över den varma kakan. Garnera kakan med granatäppelkärnor.